Мъжете, историята и хазартът

0
556

РулеткаОсвен с официалните си биографии на творци, политици и светски личности, мъжете от историята си имат и скрити страсти и пороци. Някои от тях например си падат по залаганията. И докато за кралските особи загубата на хазарт не е кой знае какво, за хора с по-скромни професии залаганията са малък проблем.

Реклама

Фьодор Достоевски

ДостоевскиПисателят изпада в най-голямата си зависимост към залаганията в един сложен период. Съпругата му е починала, брат му също. Фьодор Михайлович доброволно поема дълговете, останали от брат му, както и издръжката на семейството му. Писателят е дълбоко депресиран, със симптоми на епилепсия, без пари.

В такова състояние той започва да посещава казината и в Русия, и в Западна Европа. Постоянно е в дългове, живее в бедност, а литературната му слава расте. По това време (60-те години на 19 век) Достоевски написва една показателна книга – „Играчът на рулетка”. Всичките му проблеми обаче не пречат на писателя в същите тези години да напише и най-известния си роман „Престъпление и наказание”.

Граф СандвичДжон Монтагю, граф Сандвич

Дали наистина графът е измислил първия сандвич е въпрос на много спорове. Все пак една от най-разпространените теории е, че не само го е измислил, но и че това откритие му е било необходимо именно на масата за залагания. Тъй като хазартните игри продължавали дълго (според някои разкази дори 24 часа), а графът не искал да стои гладен, се предполага, че е дал първата заповед „Донесете ми парче месо върху хляб!”

Забавно е как в политическата и военната си кариера граф Сандвич не е постигнал нищо, заемал е различни длъжности по време на поражението на Британската империя в американската война за независимост, дори не е знае дали той е измислил сандвича, но пък му е дал името си и днес всички знаем за него.

Джакомо Казанова…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here