Създателят на модерното бръснене: Жилет

0
5094

Кинг Камп Жилет

Реклама

Една сутрин като всяка друга Кинг Камп Жилет влиза в банята да се избръсне преди работа. Приготвя си топла вода и вади бръснача си. Но острието не му харесва – струва му се прекалено тъпо и изхабено. Явно ще трябва да се наточи.

В този момент на Жилет му хрумва идея, която ще промени бръсненето завинаги.

Преди да му хрумне обаче, в тази съвсем обикновена сутрин на 1895 г. той се сеща за думите на своя шеф. Жилет работи във фабрика за коркови тапи. Те са едно от първите неща на модерното време, които се произвеждат с ясната цел да бъдат употребени само веднъж и после изхвърлени. Както казва шефът на Жилет, „за да се връщат клиентите, трябва да произвеждаш нещо за еднократна употреба”.

СхематаТези думи, заедно с тъпия бръснач, оформят в главата на предприемчивия Кинг Камп Жилет една простичка идея: модерната самобръсначка, чийто ножчета се сменят и изхвърлят, вместо да се точат.

Всичко се подрежда във въображението на Жилет: двете ножчета, поставени между две пластини и придържани от дръжка. Цялата конструкция ще да има Т-образна форма и ще бъде доста по-безопасна от традиционния бръснач.

Само че остава най-важното – реализацията…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here