Джеймс Дийн, един бунтовник без кауза

0
1264

Джеймс Дийн

Реклама

През 1953 г. режисьорът Елиа Казан търси актьор за главната роля във филма си „На изток от рая” по романа на Джон Стайнбек.

Главната роля във филма е на Кал Траск – сложен образ, базиран на библейския Каин, за който е необходим добър млад актьор. Предложението на сценариста Пол Озбърн е съвсем неизвестен 22-годишен актьор, който дотогава се е снимал само в реклами и телевизионни продукции. Името на актьора е Джеймс Дийн.

На изток от раяКато съсценарист на филма Стайнбек се среща с Дийн. Не го харесва като личност – Дийн му се струва твърде дързък млад човек, – но пък смята, че той е идеален за ролята на Кал. В резултат на което през април 1954 г. Дийн заминава за Лос Анджелис, за да започне снимки.

И влиза в историята на киното.

Напълно неизвестното момче от Индиана, което за пръв път играе в кино филм, при това главна роля, прави едно легендарно изпълнение, което критиците след това се надпреварват да сравняват с ролите на Брандо. Дийн не просто следва сценария, той влиза толкова много в ролята на Кал, че започва да импровизира, изигравайки неща, които ги няма по сценарий. Голяма част от играта му е точно това – импровизации, които са толкова добри, че Елиа Казан ги оставя в крайния вариант на филма.

Освен киното, Джеймс Дийн обича и автомобилите. Докато снима „На изток от рая”, той си купува първата състезателна кола – MG TD, – която скоро ще замени с Porsche 356 Speedster. Започва да участва и в ралита и на няколко пъти се класира в челната петица.

„На изток от рая” излиза през 1955 г. и още същата година Джеймс Дийн изиграва втората си роля в киното – тази на проблемния тийнейджър Джим Старк в „Бунтовник без кауза”. Изпълнението на Дийн е толкова добро, че „бунтовникът без кауза” става образ, неразделно свързан с образа на самия Дийн.

Само за няколко месеца Джеймс Дийн набира скорост в кариерата си и започва да живее бляскавия живот на успял млад мъж в Холивуд. В пресата започват да излизат различни истории за неговите любовни приключения, най-вече с млади актриси. По-късно ще се окаже, че голяма част от тези истории са били продукт на усилията на специалистите по PR от студиата. Те са искали да представят младия актьор такъв, какъвто публиката би искала да го види – заобиколен от много красиви жени, избягващ да се обвърже само с една.

И докато за голяма част от любовните истории на Джеймс Дийн се предполага, че са измислени заради имиджа, любовта му към автомобилите си е съвсем истинска.

Автомобилите…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here