Лорд Джордж Гордън Байрон

0
846

Лорд БайронАнглийският поет, представител на романтизма, лорд Джордж Гордън Байрон е роден през 1788. Още от малък той си е доста скандален – само на десет години (?!?) той заминава за Кеймбридж, където се предполага, че е започнал първите си бисексуални връзки… И ако това не е да се развиваш бързо!

Реклама

Четири години по-късно пък среща за пръв път своята полусестра Аугуста Лий, с която също има връзка. Явно за него са свършили другите жени на тоя свят… Това обаче не му пречи да се ожени през 1815, както и да се разведе през следващата година.

АугустаНатрупаните дългове и упоритите слухове за кръвосмешения обаче стават прекалено много и през 1816 Байрон е принуден да напусне Англия. (Виж, ако беше Франция, едва ли щеше да му се наложи – там с тяхната сексуална свобода…)

Поетът повече не се връща в родината. Живее известно време в Женева с Пърси Биш Шели, Мери Шели (която в самотните си нощи е сътворила чудовището на доктор Франкенщайн) и Клер Клермон, която му става любовница.

Накрая Байрон се сеща, че на света има и други неща освен стихчета и метреси, и заминва за Гърция, за да помогне на въстаналите срещу Османската империя гърци. Преди обаче и да помирише истинска битка, се разболява от треска и напуска този свят през 1824.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here