Хари Худини

0
627

Хари ХудиниНа 7 юли 1912 година Хари Худини наема влекач, за да изпълни номер в река Ийст в Ню Йорк. От полицията са му забранили да използва кейовете на града, затова на Худини му се е наложило да прибегне до влекач, на който да се качи, заедно с представители на пресата.

Реклама

Номерът се състои в бягство от хвърлен във водата сандък. Худини е с белезници на ръцете и окови на краката, окован е за сандъка, който след това е омотан с въжета и хвърлен във водата. За да потъне, са му закачили 90 килограма олово.

57 секунди по-късно Худини се показва на повърхността на водата.

Сандъкът е изваден – непокътнат и с оковите вътре.

 

Хари Худини е роден с името Ерик Вайс в семейството на равин на 24 март 1874 г. в Будапеща, тогава в Австроунгарската империя. Семейството му се мести в САЩ, когато Ерик е на 4 години.

Още като дете Ерик е привлечен от спорта и магията. Като малък е шампион по бягане през пресечена местност, а на 9 години дебютира като цирков артист на трапец. Тогава нарича сам себе си „Ерик, принца на въздуха”.

Френският илюзионист Жан Йожен Робер-Худин оказва голямо влияние върху младия Ерик. Той толкова му се възхищава, че иска да се кръсти на него. И понеже негов приятел го заблуждава, че като добави „и” към името на Худин, това ще значи „като Худин”, Ерик създава за себе си името Худини. Малкото му име става Хари, което е или от собственото му име (Ерик – Ери – Хари), или от името на американския илюзионист Хари Келър.

Първите години от кариерата на Худини като илюзионист не са особено успешни. В началото той прави трикове с карти, след това започва да експериментира с бягства, но все още не може да стане нещо повече от обикновен цирков артист.

В тези ранни години, когато Худини още няма 20 години, той работи в екип с брат си Тео, също илюзионист. Когато обаче среща Вилхелмина Беатрис Ранер – Бес, – Хари не само се жени за нея, но и я прави своя асистентка на мястото на брат си. По време на цялата му кариера Бес ще негов помощник на сцената.

Худини е на 25 години, когато идва големият му пробив…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here