Първият български олимпиец

0
11787

На игрите в Лондон през 2012 г. се представиха над 200 държави.

Реклама

На първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 г. са участвали 14 държави.

Една от тях е България.

Мащабите на събитието от 1896 г. са несравними с това, което видяхме на игрите в Лондон. През 2012 г. атлетите на игрите са над 10 000, мъже и жени, а в Атина през 1896 г. са едва 245, само мъже.

Шарл ШампоЕдин от тях е първият български олимпиец – швейцарецът Шарл Шампо (вляво).

След Освобождението България има нужда да черпи от европейския опит във всичко – от изграждането на модерни институции до развитието на спорта. По отношение на спорта България избира да се учи от Швейцария.

„През май 1894 г. по покана на българския просветен министър Георги Живков в България пристигат 10 швейцарски учители по гимнастика, които са разпределени в големите гимназии. Те започват да преподават физическо възпитание и показват на местните хора някои спортове.” – това разказва в интервю за Радио България уредникът на Музея на физическата култура и спорта в София Катя Иванова.

Един от тези учители се казва Шарл Шампо. Той е разпределен в Първа софийска мъжка гимназия, където преподава гимнастика. Освен това е и капитан на софийското гимнастическо дружество „Юнак”.

Председател на дружеството е Тодор Йончев – преподавател по химия и гимнастика, учил във Виена и Цюрих, който играе много важна роля в ранното развитие на физическото възпитание в България. Негова е основната заслуга за участието на България в първите съвременни олимпийски игри.

Тодор Йончев организира скромна за днешните представи делегация от четирима спортисти от „Юнак”, сред които е и Шарл Шампо. Групичката заминава за Атина през април 1896 г., за да участва в игрите. От четиримата обаче само Шампо участва в състезанията.

В четвъртия ден на игрите са състезанията по гимнастика…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here