Ърнест Хемингуей, писането и приключенията

0
13194

 „Да бъдеш мъж е трудна работа. Трудно е да бъдеш добър мъж” – тези думи Ърнест Хемингуей е казвал стотици пъти на един от синовете си, който не е разбирал съвсем какво значат те.

Реклама

Ърнест ХемингуейЪрнест Хемингуей е роден на 21 юли 1899 г. в Илинойс. Още от малък баща му обича да го взима със себе си на екскурзии из северните части на Мичиган, където го учи да ловува, да лови риба и да обича живота сред природата.

Преди да стане един от най-значимите писатели на 20 век, Ърнест Хемингуей е журналист. Първо пише за училищния си вестник, след това, вместо да отиде в колеж, става репортер в „Канзас Сити Стар”.

Този ранен опит му оказва огромно влияние. Когато по-късно той започва да пише, стилът му е много повече журналистически, отколкото като на останалите писатели от онова време, които пишат дълги изречения и многословни описания.

При Хемингуей изреченията са кратки. Стилът е стегнат и по темата – нещо ново за времето си и типично за него.

По-късно той казва: „Работата във вестник не вреди на младия писател и може да му помогне, стига той да се измъкне от нея навреме.”

През 1918 г. Хемингуей, тогава 18-годишен, зарязва репортерската работа, за да замине за Италия, където да служи в Първата световна война като шофьор на линейка.

Един летен ден през същата година Хемингуей е ранен от огън на минохвъргачка. Въпреки раните си той успява да занесе един италиански войник на безопасно място, заради което по-късно получава медал за храброст.

Малко след инцидента Хемингуей пише: „Когато отиваш на война като момче, имаш една невероятна илюзия за безсмъртие. Другите ги убиват, не теб… И тогава, когато те ранят тежко за пръв път, изгубваш тази илюзия и разбираш, че може да се случи и на теб.”

Двата му крака са ранени. Налага се спешна операция, която младият писател преживява с ужаса на езиковата бариера – хирурзите не могат да му кажат на английски какво се случва и дали ще запази краката си.

Операцията е успешна и Хемингуей е пратен в болница в Милано, където краката му да се възстановяват.

Там бъдещият писател се влюбва за пръв път.

Тя се казва Агнес…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here