Едгар Алън По

0
246

ВирджинияНяколко месеца по-късно По се жени тайно за своята 13-годишна първа братовчедка Вирджиния. Явно възрастта й е била също толкова скандална за женене, колкото е и сега, защото свидетелството за брак е с фалшива информация – там пише, че тя е на 21. След сватбата си По се връща в Southern Literary Messenger, обещавайки на главния редактор да не пие и да се държи прилично.

Реклама

През следващите няколко години По публикува серия стихотворения, разкази и критики. Дори започва работа по издаване на собствено списание, което обаче няма да излезе преди смъртта му.

В една януарска вечер на 1842 г. съпругата на По Вирджиния свири на пианото и пее, когато внезапно й става зле. Появяват се първите симптоми на туберкулозата.

ГарванътСледващите пет години Вирджиния се бори с болестта, което се отразява много зле на Едгар Алън По. Той сменя няколко печатни издания, продължава да пие и се изолира от приятелите и колегите си. В този период писателят се мести в Ню Йорк и пише „Гарванът”.

Поемата е отпечатана в Evening Mirror на 29 януари 1845 г. и за кратко време се превръща в абсолютна сензация. И докато името на По става изключително популярно, финансовото отражение на този успех е мизерно – писателят получава за публикацията си 9 долара.

През 1847 г. Вирджиния умира. Тази поредна смърт на жена в живота на По кара изследователите да смятат, че повтарящата се тема в творчеството му за смъртта на красива жена е дошла именно от житейската съдба на писателя.

След Вирджиния жените в живота на По не се задържат. Писателят се сгодява за кратко с поетесата Сара Хелън Уитман, но не спира да пие и се смята, че това негово поведение води до провала на годежа.

Балтимор, 3 октомври 1849 г. Един мъж е намерен в безпомощно състояние на улицата…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here