Дом Периньон и шампанското

0
289

Дом Периньон

Реклама

„Ела бързо! В момента вкусвам звездите!”
Дом Периньон

Въпреки дребните си прегрешения от сорта на Инквизицията католическата църква има поне един голям принос към човечеството – от най-далечни времена в манастирските изби се е приготвяло вино. Процесите са се усъвършенствали, а монасите най-праведно са се наливали с различни вина, за да ги оценят и подобрят.

Дом ПериньонОколо 1638 г. във френската област Шампан се ражда един такъв монах – Пиер Периньон. На 19 години той влиза в бенедиктинския орден. Скоро го пращат в абатството Отвийе, където той става шеф на избата. Такъв остава до края на живота си (1715 г.) По негово време лозята на абатството стават двойно повече.

Въпреки че според много хора той за пръв път прави шампанско, това не е така. Все пак обаче през целия си живот той усъвършенства процеса и явно се е справил добре, щом една от най-скъпите марки шампанско днес носи неговото име.

Бутилките гърмят!

По времето на Дом Периньон това бил основният проблем на производителите на газирани вина – при погрешно приготвяне бутилките гърмели и цели изби се оказвали загубени. Това е така заради процеса на правене на шампанско.

Неговата тайна…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here