Брам Стокър и граф Дракула

0
13485

„Съществува такова нещо като вампир.”

Реклама

– доктор Ван Хелсинг (герой от „Дракула” на Брам Стокър)

Брам Стокър

На 8 ноември 1847 г., точно преди 165 години, в Дъблин, Ирландия, се ражда авторът на „Дракула” Ейбръхам (Брам) Стокър.

Малко са писателите, които са успели да създадат толкова интересен литературен образ, че той да стане по-известен от тях самите. След като става главен герой в романа на Брам Стокър, граф Дракула придобива собствена популярност в масовата култура. Спокойно можем да кажем, че няма по-известен вампир от него.

Корица на "Дракула"Всичко започва с публикуването на „Дракула” на Брам Стокър през 1897 г. Или може би малко по-рано.

След като завършва колеж в Дъблин през 1870 г., Брам Стокър започва работа в държавната администрация. Същевременно пише театрални критики за вестник „Дъблин Ивнинг Мейл” и разкази.

През декември 1876 г. той пише положителна критика за постановка на „Хамлет”, в която главната роля играе сър Хенри Ървинг – известен за времето си актьор и театрален мениджър. Ървинг харесва критиката и кани Стокър на вечеря. Двамата стават добри приятели, а по-късно – и бизнес партньори.

Две години по-късно Стокър се жени за Флоранс Болкомб – известна дъблинска красавица, чийто предишен обожател е друг ирландски писател – Оскар Уайлд. Решението на Флоранс да се омъжи за Стокър е доста съкрушително за Уайлд.

По същото време Ървинг предлага на Стокър да стане мениджър на театър Lyceum в Лондон – работа, която Стокър приема и която върши близо 30 години.

Лондон, нова среда и вдъхновението на едно малко рибарско селце…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here