В затвора заради брада

0
11978

Надгробният паметник на Джоузеф Палмър

Реклама

Днес на повечето хора им се струва, че в миналото е било напълно нормално за един мъж да има брада. Оказва се обаче, че това не е така. Поне не навсякъде и не по всяко време.

Имало е моменти, в които брадясалите мъже не само, че не са били толерирани, но и са били смятани за еретици. Като един мъж от Масачузетс, който си имал доста проблеми през 19 век заради брадата си.

Джоузеф Палмър, ветеран от войната от 1812 г., започнал да си пуска брада през 20-те години на 19 век – решение, което за неговия малък роден град в Масачузетс било най-малкото странно. Тогава се смятало, че брадата показва лоша хигиена и нечестивост.

Дори и местният свещеник критикувал Палмър при всеки удобен случай, като му казвал, че брадата му показва връзки с дявола. На което Палмър отговорил: “Ако си спомням правилно, Исус е бил с брада точно като моята.”

Нещата малко по малко ескалирали, като градът все повече се настройвал срещу мистър Палмър и неговата небогоугодна брада.

През май 1830 г. Палмър дори бил нападнат от четирима мъже пред хотел във Фичбърг, Масачузетс. Мъжете били въоръжени с бръсначи и ножици и се опитали насила да обръснат брадата на Палмър. Той обаче се съпротивлявал и дори ранил двама от нападателите си с джобно ножче, заради което след това го арестували за нападение. За да не отиде в затвора, трябвало да плати глоба, което обаче Палмър отказал да направи, твърдейки, че е невинен. И че има право да си пуска каквато си иска брада.

В резултат на което го затворили за 15 месеца, като част от времето бил в карцер.

Джоузеф Палмър починал през 1865 г. Нагробният му паметник е с негов портрет с дълга брада и с надпис: “Преследван, защото имаше брада.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here