28 цитата на Стив Джобс

0
719

Основателят на Apple Стив Джобс почина вчера на 56-годишна възраст. Припомняме си 28 вдъхновяващи цитата на един от най-ярките новатори на нашето време.

Реклама

Стив Джобс

„Понякога, когато създаваш нещо ново, правиш грешки. Най-добре е бързо да ги признаеш и да продължиш да подобряваш останалите си нововъведения.”

„Не се интересувам от това да съм най-богатия човек в гробището… Да си лягам вечер, казвайки си, че сме направили нещо прекрасно… това е, което има значение за мен.”

„Прегледахме операционната система, обърнахме внимание на всичко и се запитахме как можем да я опростим и същевременно да я направим по-мощна.”

„Когато бях на 23, струвах над $1 000 000. Когато бях на 24, струвах над $10 000 000. Когато бях на 25, струвах над $100 000 000, но това не беше чак толкова важно, защото никога не съм го правил заради парите.”

„Единственият проблем с Microsoft е, че те просто нямат вкус. Те нямат абсолютно никакъв вкус. И не говоря в малък мащаб, а в голям, в смисъл, че те не изкарват оригинални идеи и не внасят особено много култура в своите продукти.”

„Работата ми не е да бъда мек с хората. Работата ми е да ги правя по-добри.”

„Направихме бутоните на екрана да изглеждат толкова добре, че да ти се иска да ги оближеш.”

„Не можеш просто да попиташ клиентите какво искат и след това да се опиташ да им го дадеш. Докато го построиш, те вече ще искат нещо ново.”

„Дизайнът не е просто как едно нещо изглежда и как го усещаш. Дизайнът е как това нещо работи.”

„Защо да отиваш във флота, ако можеш да бъдеш пират?”

„Много компании избраха да намалят разходите си и може би за тях това беше правилно. Ние избрахме различен път. Ние вярвахме, че ако продължаваме да представяме на клиентите си невероятни продукти, те ще продължават да отварят портфейлите си.”

„Нововъведенията различават лидера от последователя.”

„Да наемаш хора е трудно. То просто е като търсене на игла в купа сено. Не можеш да научиш достатъчно по време на едно половинчасово интервю.”

„Работата ми е да направя всички от ръководния екип достатъчно добри, за да бъдат наследници, затова се опитвам да направя точно това.”

„Просто искаме да правим страхотни продукти.”

„Хората смятат, че концентрация означава да казваш „Да” на нещото, върху което се концентрираш. Но изобщо не е така. Концентрация е да казваш „Не” на стотиците останали добри идеи. Трябва да избираш внимателно.”

„За лудите, за различните, за бунтарите, за размирниците, за кръглите гвоздеи в квадратните дупки… за онези, които виждат нещата по различен начин – те не обичат правилата… Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш, но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш, защото те променят нещата… Те бутат човечеството напред и макар и някои да ги смятат за луди, ние виждаме в тях гении, защото онези, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са онези, които наистина го правят.”

„И така, отидохме в Atari и им казахме: „Хей, имаме това невероятно нещо, което даже е построено с някои ваши части, какво ще кажете да инвестирате в нас? Или да ви го дадем. Просто искаме да го работим. Плащайте ни заплата и ще дойдем да работим за вас.” И те казаха „Не”. И така, след това отидохме в Hewlett-Packard, а те казаха „Хей, ние нямаме нужда от вас. Та вие още не сте завършили колеж.””

„Аз съм единственият човек, когото познавам, който е загубим четвърт милиард долара за една година… Това доста изгражда характера.”

„Гордея се също толкова с това, което не правим, колкото и с онова, което правим.”

„Иновациите нямат нищо общо с това колко пари даваш за проучвания. Когато Apple създаде Mac, IBM даваха поне 100 пъти повече пари за проучвания. Въпросът не е в парите. Въпросът е в хората, които имаш, в това как ги водиш и доколко усещаш нещата.”

„Убеден съм, че горе-долу половината от онова, което различава успешните предприемачи от неуспешните, е чистото постоянство.”

„Тогава не го виждах, но се оказа, че уволнението ми от Apple беше най-доброто нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта на успеха беше заменена от лекотата на това да си отново в началото, да си по-малко уверен във всичко. Това ме освободи и ми даде възможност да навляза в един от най-креативните периоди в моя живот.”

„Какво предпочиташ – да прекараш остатъка от живота си, продавайки подсладена вода, или да имаш възможност да промениш света?”

„Продуктите не струват! В тях вече няма никакъв секс!”

„Ако аз бях начело на Apple, щях да изцедя каквото мога от Macintosh и да продължа към следващото велико нещо. Войните за персоналния компютър свършиха. Край. Microsoft отдавна победиха.”

„Почти всичко – всички външни очаквания, всичката гордост, всичкият страх от унижение и провал – тези неща просто отпадат в лицето на смъртта, оставяйки само онова, което е наистина важно. Да помниш, че ще умреш, е най-добрият начин да избегнеш този капан – да мислиш, че имаш нещо за губене. Ти вече си гол. Няма никаква причина да не следваш сърцето си.”

„Животът е кратък и след това умираш, нали знаете?”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here