Ернесто Че Гевара

0
711

Че Гевара

Реклама

За някои той е идеалният символ на революцията. За други е безмилостен към враговете си екзекутор. Както винаги, историята не е еднозначна…

Ернесто Гевара де ла Серна се ражда на 14 юли 1928 в Росарио, Аржентина.

През 1944 семейството на Ернесто се премества в Буенос Айрес. Че започва да учи медицина и да пътува из селата, изучавайки проказата и тропическите болести. По това време той се запознава с тежките условия, в които живеят хората по селата. Предполага се, че под влияние на тези преживявания започва да чете Маркс. По-късно пътува със свой приятел из Южна Америка на мотоциклет и идеите му стават все по-ясни. Че решава, че единственото, което може да подобри живота на хората, е въоръжената революция. Под влияние на пътуванията си и на книгите, той стига и до друг извод – че не трябва Латинска Америка да се разглежда като множество отделни нации, а като едно цяло, което изисква единна стратегия за освобождение.

След като получава лекарската си диплома в Аржентина през 1953, Ернесто заминава за Гватемала, където се свързва с бъдещата си съпруга Хилда Гадеа Акоста. Тя го запознава с различни революционери, включително с кубински изгнаници, приближени на Фидел Кастро.

Именно по това време Ернесто получава прякора си Че. На испански “che” може да бъде както възклицание (Хей!, Уау!, и т.н.), така и обръщение („приятелче”, „човек”, „пич” и т.н.) Причината била, че Ернесто се обръщал така към приятелите си и често завършвал изреченията си с “che”.

Междувременно операция на ЦРУ сваля от власт демократично избраното гватемалско правителство. Причината е, че според САЩ правителството управлява с комунистически методи, в което Америка вижда ръката на СССР. Резултатът за Гватемала е военна хунта, хаос и продължителна политическа нестабилност. В резултат на това Че Гевара затвърждава комунистическите си идеи, както и убеждението си, че САЩ са основният враг на прогреса и демокрацията в Латинска Америка.

В този момент…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here