Чарли Чаплин

0
621

СкитникътЗа него може да се каже какво ли не. Той е актьор, режисьор, композитор на филмова музика, сценарист, продуцент… Той изгражда изцяло един от най-известните образи в киното, който винаги ще се свързва с Чарли Чаплин – Скитника. Смята се, че Чаплин е един от най-добрите мимове, снимани някога на филмова лента.

Реклама

Сър Чарлз Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 г. в Лондон. Семейството е артистично и той от малък се учи да пее. Изключителната бедност и просия, в които живее бъдещият актьор, оказват голямо внимание върху образите, които той ще пресъздаде по-късно на екрана. Баща му е алкохолик и умира рано, а майка му на два пъти е приемана в лудница.

Кариерата на Чаплин започва в Америка. През 1914 г. той отива в САЩ и през същата година за пръв път се появява на големия екран. Тогава филмите са доста по-кратки и се правят много по-бързо – през същата година е вторият филм на Чарли Чаплин („Kid Auto Races at Venice”), в който той създава прочутия си Скитник.

 

СкитникътСкитникът

Филмът е сниман на истинско автомобилно състезание. Героят на Чаплин има простичка задача – да се пречка на камерата и с това да ядосва всички наоколо. Добре, но как да се облече? Това се чуди Чаплин, докато отива към гардероба с реквизита. Той има свободата да реши сам как да облече героя си и го прави така, че променя цялата история на киното.

Прекалено широки панталони, прекалено големи обувки, бастун, бомбе. Героят е комичен, защото целият му вид е едно противоречие: панталоните са широки, а сакото – тясно; шапката е малка и е кацнала на върха на главата, а обувките са огромни.

Но има още малко. Дали героят да е млад или възрастен? Това е следващият въпрос, който занимава Чаплин в гримьорната. Той решава, че не може да е съвсем млад, затова си слага прочутите мустачки, които хем го състаряват, хем не скриват изражението на лицето му.

Така се ражда Скитникът. В „Моята автобиография” Чаплин пише: „Нямах идея какъв точно е героят. Но в момента, в който се облякох и гримирах, усетих какъв е моят герой. Започнах да го опознавам и когато застанах пред камерата, той вече беше роден.”

Публиката се влюбва в Скитника…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here