Федерико Фелини

0
537

Федерико ФелиниМалко са режисьорите, чийто почерк е толкова специфичен, че филмите им винаги могат да бъдат разпознати.

Реклама

Италианският кинорежисьор Федерико Фелини е роден на 20 януари 1920 г. в Римини. Детството му оказва огромно влияние върху творчеството му, макар че автобиографичните елементи в него не са толкова много, колкото някои предполагат. По-късно близки приятели на Фелини разказват, че той много обичал да си измисля спомени, само за да изпита удоволствието от това да ги разкаже на филмовия екран.

La stradaЕдва 19-годишен виждаме Федерико в Рим първо като карикатурист, а после и като журналист, пишещ статии за престижно издание. През 1942 г. Фелини се запознава с Джулиета Мазина и това слага началото на едно от най-известните и плодотворни партньорства в историята на световното кино. Двамата се женят през следващата година. Личният живот на двойката играе огромна роля в творчеството им. При замислянето на “La strada” („Пътят”, 1954 г.) личат трагичните събития в живота на двамата – Джулиета първо прави спонтанен аборт, а скоро след това ражда момченце, което умира едва на един месец. Двамата така и нямат друго дете.

Федерико ФелиниПрез 1945 г. Фелини прави дебюта си в киното като сценарист на „Рим, открит град” на Роберто Роселини. Няколко години по-късно същият режисьор прави ”Любовта” (“L’amore”), отчасти върху сценарий на Фелини, който има доста интересна идея. Една селянка смята, че чака дете от свети Йосиф, т.е., че ще роди Исус; всъщност е забременяла от обикновен скитник, чиято роля се играе от Фелини.

Въпреки че скоро след това светът ще нареди Фелини сред най-великите в киното, неговият първи филм като режисьор не само че няма успех, но и го вкарва в дългове, които той ще изплаща десет години.

Вторият филм на Фелини е рискован проект. Микеланджело Антониони отхвърля сценария, последван и от друг режисьор. Третият, който се среща с историята, решава, че ще направи този филм. Това е Фелини, а филмът е „Белият шейх” (1952 г.). Този филм поставя началото на още едно дългогодишно партньорство – с композитора Нино Рота, автор на прочути филмови музики като тази на „Кръстникът”. Фелини и Рота ще работят заедно тридесет години, до смъртта на композитора през 1980 г.

През 50-те…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here