Оскар Уайлд

0
1505

Заради това Уайлд завежда дело за клевета срещу бащата на лорд Алфред. По време на процеса в пресата се публикуват много пиперливи неща за личния живот на писателя и така делото се превръща в тема на обществен дебат и изобщо в публичен скандал. Адвокатите на маркиза намират свидетели от най-бедните лондонски квартали, които принуждават да свидетелстват. Посещенията на писателя в бордеите и хомосексуалните му връзки излизат наяве.

Реклама

По време на делото прокурорите дори нападат едно от най-известните произведения на Оскар Уайлд – единствения му роман „Портретът на Дориан Грей”. Наричат го неморално, но писателят успява да убеди съда в художествените достойнства на творбата си с обичайното си чувство за хумор.

Гробът на Оскар Уайлд Когато обаче нещата опират до сексуалните отношения на Оскар с Боузи, писателят загубва почва под краката си. В крайна сметка го осъждат на две години затвор, повечето от които той излежава в затвора в Рединг, близо до Лондон.

През 1897 Оскар Уайлд излиза от затвора, но последните години от живота му също напомнят затвор. Той живее в изолация, която сам си е наложил, далеч от обществото, от което преди е бил важна част. Здравето му се е влошило, няма пари. И все пак намира сили да отиде в Париж и да се върне към предишните си сексуални практики, заради които са го преследвали в Англия.

Той умира през 1900 във Франция. Първоначално е погребан в Бордо, но по-късно гробът му е преместен в Париж, в гробището „Пер Лашез”. Скулптурата на гроба му представлява модернистичен ангел, който първоначално е бил изобразен с тестиси. Пазачи на гробището обаче решават, че това е неприлично и махат тези части от паметника. През 2000 г. на тяхно място са поставени сребърни копия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here