Марк Антоний – между Клеопатра и Рим

0
1211

Били Зейн и Леонор Варела в "Клеопатра"Римският политик и военен Марк Антоний е роден през 82г. пр. Хр. Той е дясната ръка на Гай Юлий Цезар. Свързва ги и още нещо – египетската царица Клеопатра, която първо има връзка с Цезар, а след смъртта му се прехвърля на Антоний.

Реклама

Всъщност всичко това започва от политически игри. Юлий Цезар се намесва в гражданската война в Египет, която се води между фараона Птолемей XIII и неговата сестра, съпруга и съвладетелка на Египет Клеопатра VII. И това ако не е силна семейна връзка!

Цезар се включва на страната на Клеопатра, побеждава брат й и я прави владетелка на Египет. Тя му се отблагодарява, като го приема в леглото си и ражда единствения му син, Цезарион. (Макар че отново трябва да управлява с друг – с малкия си брат Птолемей XIV, това не притеснява царицата и тя скоро се справя с него…)

Клеопатра е в Рим, когато Цезар е убит (44г. пр. Хр.), и след това се завръща в Египет. Тъкмо тогава малкият й брат умира от мистериозна смърт, най-вероятно отровен от Клеопатра. Тя става единствена царица на Египет, заедно с наследника си, малкия Цезар.

Ричард Бъртън като Марк АнтонийТук се включва Марк Антоний. Две години след смъртта на Цезар той иска среща с Клеопатра с политическа цел. Но тя се явява пред него толкова красива, че всякакви политически цели му се изпаряват от главата. Антоний решава да остане цяла зима в Александрия заедно с нея. Двамата стават любовници и Клеопатра скоро ражда близнаци от него.

Все пак Марк Антоний се завръща в Рим. Но четири години по-късно, през 37г. пр. Хр., отивайки да води война с партите, той отново посещава Александрия. И вече хич не му е до връщане в Рим.

По това време…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here