Марко Поло

0
387

Също така, благодарение на описанията му за Пътя на коприната пътешествениците след него имат поне бегла идея през какво ще преминат, отправяйки се на Изток, през земи, за които все още нямало дори точни карти.

Реклама

Накрая, на Марко Поло никак не му липсва самочувствие за това, което е направил и това се вижда от книгата му. Там той казва: „Вярвам, че сме се завърнали по Божията воля, за да знаят хората какви неща има по света, защото… никой друг, християнин или сарацин, монголец или езичник, не е изследвал толкова много света, колкото месер Марко, син на месер Николо Поло, велик и благороден гражданин на Венеция.”

Животът на Марко Поло
Ето какви били според Марко Поло опасностите на пътя през пустините – откъс от „Пътешествията на Марко Поло”:

„Когато човек язди през пустинята през нощта и поради някаква причина – ако заспи или нещо друго, – се отдели от спътниците си и тръгне да ги търси, той чува призрачни гласове, които му говорят, сякаш са му спътници, понякога дори го викат по име. Често тези гласове примамват пътника встрани от пътеката и той не може повече да я намери. Много хора са се загубили и загинали по този начин.

Понякога през нощта пътниците чуват странни шумове – тропота на много конници встрани от пътя; и ако пътниците повярват, че това са конници от тяхната собствена група и тръгнат след шума, те изпадат в голяма беда и осъзнават грешката си, едва когато се развидели. Има и някои, които, пресичайки пустинята, срещат странни хора, които идват към тях. Пътниците мислят, че това са крадци, тръгват наобратно и без да усетят, са се загубили безнадеждно.

Дори през деня пътникът чува гласовете на духовете и понякога му се струва, че това са напевите на много музикални инструменти, най-вече барабани, както и звън на оръжия.

Затова групите пътници се стараят да са много близо един до друг. Преди да заспят, те забиват в земята знак, сочещ посоката, в която трябва да потеглят на сутринта. Също така, завързват звънчета около вратовете на всичките си животни, за да ги чуят, ако те се отдалечат от пътеката.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here