Маркиз дьо Сад

0
1306

Кейт Уинслет и Джефри Ръш в "Маркиз дьо Сад"Всички са чували за френския аристократ Донатиен Алдонз Франсоа, маркиз дьо Сад (1740 – 1814). Той е един от мъжете в историята, които оставят на поколенията името си под формата на нарицателно. В случая думата е „садизъм”, а значението й е свързано с любимите занимания на маркиза в леглото.
Прочети за маркиза, който до самия край на живота си скача в леглото с кого ли не и то по всевъзможни начини (различните начини не се отнасят до самото скачане, а до това, което следва).
Ексцентричният (това е слабо казано!) маркиз е роден в дворец в Париж. Като млад има кратка военна кариера. Участва в Седемгодишната война и след като се връща, се впуска да преследва някаква жена, която обаче го отхвърля. Скоро след това баща му урежда брака му с госпожица дьо Монтрьой.
Както можеш да се сетиш, нашият герой не е най-примерният съпруг на света. Семейният му живот е общо взето извън семейството му, макар че явно от време на време се сеща и за жена си – все пак двамата имат три деца (освен ако тя не се е сещала за някой друг). Междувременно като част от бохемския си живот маркиз дьо Сад има постоянни забежки с проститутки и служители в замъка си, които са и от двата пола. И, както се сещаш, изнасилванията, малтретиранията и т.н. са редовна част от този сексуален живот – ненапразно садизмът носи името на маркиза.
Кейт Уинслет и Джефри Ръш в "Маркиз дьо Сад"Много интересно е, че в тези си забавления маркизът понякога си има компания – собствената му съпруга. Нещо повече, към сексуалната комуна се присъединява и балдъзата (нали знаеш, който има балдъза…) – сестрата на мадам дьо Сад идва да живее в семейния замък и това я праща право в леглото на похотливия й зет.
През 1772 маркиз дьо Сад е замесен в един случай с натравяне на проститутки с предполагаемия афродизиак испанска муха

Реклама

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here