Калигула

0
1007

Малкълм Макдауъл в ролята на КалигулаКойто е гледал филма “Калигула” с Малкълм Макдауъл от 1979, вероятно знае за какво става въпрос. А и да не си го гледал, може би си чувал за жълтата страна от живота на този римски император – че е спал със сестра си или че е направил коня си сенатор. Все пак, той е правил и други работи, за които ще пишем по-долу:

Реклама

Рожденото име на нашия герой е Гай Юлий Цезар Германий. Роден е през 12г. като третото от шестте деца на Германий – осиновен внук на император Август. (Който от своя страна е осиновен син и наследник на Гай Юлий Цезар. Повече за Цезар, Клеопатра и Марк Антоний прочети тук! Тези римски родствени връзки са по-голяма каша и от нашите роднински думички като стринки, девери, баджанаци и т.н.!

С една дума, малкият Калигула се ражда в истински известно семейство. Неговият баща Германий е не само осиновен син на Август, но и най-обичаният генерал в Римската империя. Още като малко дете Калигула придружава баща си в разни военни кампании и става талисман на неговата армия. Майка му даже го облича в мъничък военен екип. Именно по това време малкият получава прякора си Калигула, който означава “малки войнишки ботушки”, заради малките ботуши, които носи.

Интригите, свързани с наследството на Август, довеждат до смъртта на Германий. Смята се, че е бил отровен, нещо, което в Римската империя е често, колкото “добър ден”.

Още като юноша, Калигула е доста близък с трите си сестри. (Подобно на лорд Байрон.) Много автори по-късно ще пишат, че той е имал връзки и с трите, но най-вече с Друзила. През 31г. Калигула е поверен на грижите на император Тиберий, за когото също са писани какви ли не неща, свързани с оргии и всякакви перверзии. Разбира се, трудно е да се каже доколко всичко това е вярно, все пак говорим за време преди две хилядолетия.

Интригите, сред които Калигула живее от малък, го правят доста изкусен в плетенето на собствената му кошница. Според античните автори той е доста интелигентен, с актьорски талант и може да се ориентира доста добре сред семейните интриги, което в крайна сметка ще го направи император, докато други претенденти ще бъдат убити. Чрез слугинско покорство към Тиберий Калигула успява да запази живота си в битката за трона.

След смъртта на Тиберий (вероятно ускорена от човек на Калигула с помощта на една възглавница), Калигула вече е господар на Рим…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here