Джакомо Казанова

0
1616

Джакомо КазановаНай-известният (предполага се и най-добър, но това не може да се установи със сигурност) любовник в историята изобщо не е бил само любовник. Т.е., не е прекарвал целите си дни и нощи само в спалните на разни венециански дами. Само нощите. А през останалото време е войник, шпионин, дипломат и авантюрист. А също и писател – един от основните извори за неговите креватни изпълнения е автобиографията му „Историята на моя живот”. С една дума, в известен смисъл той сам е изградил репутацията си на най-прочутия любовник на своето време.

Реклама

Като стана дума за мемоарите на Джакомо Казанова, трябва да кажем, че, колкото и да са увлекателни, те едва ли са много достоверни. Според собственото си броене този полов атлет е преспал (фигуративно казано, тая работа няма много общо със спането) с 122 жени. Въпреки съмнителната достоверност на автобиографията, тя е един много ценен извор за интимната страна на живота и нравите през 18 век. По нея са правени и повечето филми за Казанова – този на Фелини например.

"Казанова" на Федерико ФелиниКазанова също така успява по различни поводи да пообиколи голяма част от европейските дворове. Може би си е поставял за цел сравнително проучване на сексуалните нрави в колкото се може повече страни на континента. По време на тези пътешествия френският крал Луи XV наема именития любовник, само че а не в качеството му на любовник (за тези нужди на краля се грижи мадам Помпадур). Наема го като шпионин – вече знаем откъде на Джеймс Бонд му е хрумнало, че може да бъде едновременно таен агент и 24-часов щатен съблазнител!

Животът на известния любовник започва във Венеция – град, прочут с карнавалите и изтънчения си разврат още отпреди Казанова. Така Джакомо съвсем се вписва в атмосферата на своя град. Още от детството му в живота на Казанова преобладават силните жени – майка му и една вещица, която му помага да се излекува от кървене от носа. На самия Джакомо по-късно му се случва да се преоблича като жена по различни поводи…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here