Защо не си падаме по петък 13

0
1557

Няма точно обяснение защо този ден е нещастен, фатален, опасен и т.н. Защо петък е лош ден? Защо 13 е лошо число? За всяко от двете има някакви обяснения, но как точно се е стигнало до комбинирането им е загадка.

Реклама

Вярвате ли, че петък 13 носи лош късмет?

ФреяСтрашният петък

Думата „friday” и подобните й в германските езици идват от името на скандинавската богиня Фрея (или Фрия, или Фриг). Тя се свързва с любовта, секса и плодородието. Затова древните северни народи всъщност смятали петък за щастлив ден, подходящ за сватби.

Вероятно затова, с идването на християнството, се наложило това езическо вярване да се оцвети в черно. Фрея се превърнала във вещица, денят й – в нещастие. Като прибавим и това, че тя често била изобразявана гола, ще разберем защо ранната Църква се ужасявала от образа на тази богиня.

Освен това според една легенда северните вещици се събирали на гробищата, за да вършат вещерските си дела. И един път, когато се били събрали 12 вещици, при тях дошла и Фрея и им подарила котката си – свещеното си животно. Така вече на гробището имало 13 участника. Оттогава се смята, че на вещерските сборища има винаги 13 вещици. Макар че едва ли има документирани доказателства за тази практика.

Гробище

Библията също има доста голяма роля в демонизирането на петъка. Това, че Исус е бил разпнат в петък някакси можем да го преживеем. Обаче чуйте това: Адам и Ева изяли забранения плод в петък; потопът започнал в петък; езиците на строителите на Вавилонската кула се разбъркали в петък; храмът на Соломон бил разрушен в петък. Е, не знам, на мен това ми се струва като някаква кампания, но да не ставаме мнителни.

В Древния Рим петък бил ден за екзекуции. По-късно в Англия – ден за обесвания.

Страшното 13…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here