Внимание: предстои задръстване след час

0
225

Път

Реклама

Това предупреждение от компютърна програма може да ти спести доста време. Софтуерът в момента се разработва от IBM. Той би дал възможност на шофьорите да променят маршрута си, за да избегнат предстоящото задръстване.

Програмата използва комбинация от данни в реално време от пътни сензори, камери с информация за отминалата пътна обстановка и прогнозата за времето. На всеки шест седмици програмата проверява данните за изминалия период, за да ъпдейтне информацията за моделите на задръстванията и така да направи предсказването им още по-точно.

Получената информация ще се изпраща до навигационните системи на шофьорите и до електронни пътни знаци. Гласови предупреждения се изпращат на мобилните телефони на шофьорите.

Софтуерът ще балансира трафика по различните пътища, за да не предизвиква задръствания в резултат от собствените си предупреждения. Дори ще е възможно съобщенията да се нагласят така, че само една четвърт от шофьорите да получат предупреждение за задръстване, за да се разпредели движението по няколко маршрута.

Тестовете на програмата са показали, че прогнозите за задръствания са точни в между 85 и 93% от случаите. IBM са подписали договори с американски транспортни власти и така могат да работят по въвеждането на системата.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here