Вуду

0
426

Западна АфрикаЗабиването на игли в печени курабийки във формата на хора далеч не е основното в религията Вуду. Това е само комерсиализиран образ, заради който африканците, които изповядват религията, предпочитат да я наричат не с популярното Вуду, а Водун, както е на техния език. Името Вуду се използва в Хаити и Луизиана за производните варианти на оригиналната религия.

Реклама

Причина за лошата слава на Вуду е отношението на медиите, включително книги и филми. Те я представят сензационно като черна магия, която използва човешки и животински жертвоприношения с цел да се викат зли духове и зомбита.

А историята всъщност започва много отдавна в Африка…

Смята се, че Водун е една от най-старите религии на Земята. Името  идва от езиковото семейство гбе. Тези езици се говорят в Западна Африка, където се е родила и самата религия, по-точно в днешните Нигерия, Бенин, Того, Гана. Самите вярвания се разпространяват покрай търговията с роби и така се превръщат във варианти на Водун в Новия свят. Някъде около пренасянето на тези вярвания се появяват и курабийките.

„Водун” означава „духове”. Именно вярата в духовете е основна за религията. Тя е монотеистична – основното божество в нея е Нана Булуку, нещо като богиня-майка. Освен главните духове, които управляват природните Мами Ватастихии, има множество по-незначителни духчета – на един поток, на едно дърво, на една скала и т.н. Също така, отделните кланове, племена и народи си имат специални духове-защитници.

Всичко има душа според Водун – от сапунерката в банята до връзките на обувките ти. Това вярване е особено важно за медицината – според тези африкански народи в билките има сила именно заради духовете, които ги населяват.

Една от богините, които се почитат по тези места, е Мами Вата – описвана като невероятно красива жена с много дълга коса и увита със змия – символ на божественото, – чиято глава почива между гърдите на богинята. Мами Вата е свързана с водата и често праща духовете си да отвличат хора, които плуват или са на кораб. Тя ги отвежда в приказното си царство, след което ги връща срещу различни видове откуп – от просто обещание, че няма да ядат риба, до обещание за сексуална вярност към нея.

Колонизацията на Западна Африка…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here