Войната за Дядо Коледа

0
1131

Къде живее дядо Коледа? Това е голям проблем. Всеки живее някъде, значи и Дядо Коледа трябва да си има дом. Добре, но къде?

Реклама

Дядо Коледа на плажа

Понеже Коледа е през зимата (добре де, в Австралия и Бразилия е през лятото, само че те не са достатъчно стари държави, за да ги пита някой), дядо Коледа трябва да живее на студено. Просто не върви да го покачим на камила и да го пуснем в Сахара, нито да му дадем само една препаска и да го пратим в някоя екваториална гора. (Това с препаската можем да го пробваме със Снежанка.)

Така се появили два основни лагера, които твърдят, че знаят къде живее дядо Коледа, като всеки от тях смята другия за неосведомен.

Първият лагер: Северният полюс

Това е идеята на американците. Само дето някой е пропуснал да им каже, че на Северния полюс няма много място за живеене – има основно ледени води и ако Дядо Коледа не е някоя склонна към мазохизъм полярна риба, едва ли би живял там. Вярно, има известно пространство, покрито с лед, където през зимата, когато ледът е достатъчно дебел, можеш да си направиш сутрешната разходка, но като цяло мястото не е много уютно за дом на човек, който очевидно обича да си угажда.

И все пак не трябва да съдим толкова строго тази идея на американците, защото Северният полюс има митично културно значение от най-стари времена.

Древните гърци обичали да пътуват из Средиземно море и не си падали много-много по северните земи. Затова те им изглеждали тайнствени и следователно примамливи. Наричали ги Хиперборея – от името на северния вятър Борей, т.е., земи, които са по-северни и от северния вятър. В Хиперборея всичко било идеално, хората живеели 1000 години, а слънцето печало денонощно. Това най-много се харесвало на производителите на слънцезащитни кремове. Тези културни представи за Севера постепенно станали представи за Северния полюс, затова той не е толкова лош кандидат за жилище на добрия старец/добрата риба.

Вторият лагер: Лапландия…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here