Великденският заек

0
984

Страшен заекДнес той може да бъде пълен идиот. Идеално отражение на комерсиалното – плюшен, шоколадов, нарисуван, заешки костюм с човек в него (който може да бъде и доста страшен, както се вижда на картинката). Всичко това е нещо като мартеница с образа на Скалата.

Реклама

А всъщност заекът е бил символ в различни култури много преди да има Великден и огромни костюми, които запарват. Както и коледните символи, великденският заек припкал още в зората на времето…

Шоколадов заекЗаекът по принцип е символ на плодовитост от векове насам. Прословутото „плодят се като зайци” не се е появило случайно. Женските зайци могат да раждат няколко пъти годишно и да забременяват, дори когато вече са бременни. Освен това, тъй като заекът е животно, с което хищниците често вечерят, той се свързва и с идеята за невинност. Друга негова роля е тази на хитреца – в много приказки и басни именно заекът е в ролята на животното, което надхитрява, прави номера, не се съобразява с правилата и винаги успява да се измъкне от наказанието за неподчинение. (Оттам се е родил и Бъгс Бъни.)

Лунният заекОще в традиционните
митологични представи на китайците и японците заекът има роля. В тези култури той се свързва с Луната. За древните източноазиатци на Луната живее заек. Той приготвя различни храни и билки за безсмъртните, например оризов пай, а компания му прави една жаба. Заекът присъства в митологиите на ацтеките, американските индианци, африканците и т.н.

Лошият заек…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here