Уругвай и легализирането на марихуаната

0
550

Уругвай и легализирането на марихуаната

Реклама

Уругвай е на път да стане най-либералната страна в света по отношение на всички аспекти на марихуаната – нейното производство, търговията с нея и употребата й.

Предложението за легализация на производството и търговията с марихуана мина в долната камара на парламента с подкрепата на президента на страната Хосе Мухика. След разгорещен 13-часов дебат в столицата на страната Монтевидео 50 от 96-те присъстващи депутата гласуваха „за”.

Следващата стъпка – одобрение от Сената – е само въпрос на време, тъй като там управляващата коалиция има по-голямо мнозинство, отколкото в долната камара.

Досега в Уругвай беше позволена употребата на марихуана, но търговията, производството и притежанието й бяха забранени.

Хосе МухикаПрезидентът Мухика

Позицията на президента на Уругвай Хосе Мухика (вляво) отдавна е в подкрепа на либерализацията на законодателството. Според него единствената алтернатива на нарковойните е именно регулацията на търговията с марихуана от държавата. Мухика твърди, че легализацията и регулацията ще намалят печалбите на пласьорите и същевременно ще ограничат употребата на по-твърди наркотици.

Президентът казва, че никога не е пушил марихуана, но смята, че употребата й трябва да бъде разрешена.

Правителството става търговец

Според предложеното законодателство единствено правителството ще има право да продава марихуана. Властта ще поеме контрол върху всички аспекти на употребата на канабиса (или марихуаната) – внос, износ, производство, култивиране, складиране, разпространение.

Купувачите подлежат на регистрация…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here