Менюто на „Титаник”

0
251

Титаник

Реклама

Преди 100 години в столицата на Северна Ирландия Белфаст е построен лайнерът „Титаник”. Днес там се провежда ежегодният фестивал „Произведено в Белфаст” в чест на построяването на кораба. Фестивалът се състои през април, когато „Титаник” е потеглил на своето първо и последно плаване.

Тази година на фестивала можеше да се види копие на последната вечеря на пътниците от първа класа на „Титаник”. Тя се е състояла на 14 април 1912 г. и е включвала 13 блюда.

Вечерята-копие приготви Конър МакКлелънд – главен готвач и собственик на ресторанта Rayanne House. Интересно е, че един и същ художник е работил и по ресторанта, и по „Титаник”. Конър и съпругата му прекарали месеци в проучване на менюто. Накрая решили да пресъздадат 9 от 13-те ястия.

МакКлекънд коментира колко лесно е било да се адаптират ястията от „Титаник” към съвременната кухня. Той смята, че през 1912 г. кулинарията е била доста напреднала. И добавя: „Но все пак корабът е бил наричан плаващ Риц” – затова не е чудно, че пътниците му са си угаждали. Пък и на кораба е нямало кой знае колко забавления, затова вечерните похапвания продължавали дълго, като изисканите ястия следвали едно след друго.

Ето го и менюто на МакКлелънд:

Първо: ордьоври Канапе а Л’Амирал

Второ: крем супа от ечемик с уиски Bushmills и сметана

Трето: салата от аспержи и пореч (това е растение) с шампанско, шафранов оцет и пирог с месо

Четвърто: риба – задушена сьомга с яйчен крем, краставица и свеж копър

Пето: сорбет от розова вода и мента

Шесто: предястие – сушено филе миньон с гъши дроб и трюфели, поръсено с коняк, мадейра и червено вино, всичко това с гарнитура от картофи с масло (картофи „Анна”), пюре от моркови и дребни тиквички

Седмо: праскови с подправки, желе и френски ванилов сладолед

Осмо: десерт – сирене и плодове

Девето: кафе и дребни сладки

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here