Текила

0
319

АгавеКогато испанските конквистадори стъпват за пръв път в Новия свят през 16 век, те намират не само земи за завладяване и злато за натоварване към Европа, но и разни нови екзотични растения. От едно от тях те започват да правят текила.

Реклама

Ацтеките правят алкохол от местни растения векове преди европейците да се сетят да откриват Америка. Именно конквистадорите обаче носят заслугата за появата на текилата. Преди испанските завоевания местните индианци правят алкохолни напитки от агаве – растението, от което се прави текилата. Но технологията включва само ферментация. А когато конквистадорите пристигат и си изпиват пиенето, което са си донесли от Испания, те стават изобретателни. И решават да видят какво ще се получи, ако ферментиралият сок от агаве бъде дестилиран. Получава се текила.

От агаве до текила

Всичко започва от растението синьо агаве. То е доста капризно – расте само в мексиканския щат Халиско и то само на песъчливи почви на над 1500 метра надморска височина. И до днес агавето се отглежда и бере на ръка. Хората, които го берат, се наричат химадорес. Това е семейна професия, която се предава от поколение на поколение, заедно с многобройни знания за агавето.

Процесът…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here