Стадионите на Евро 2008 – Worthersee Stadion

0
242

КаринтияПреди много векове в блатата на Каринтия един смел герой убил страшен дракон – така е основан австрийския град Клагенфурт според местната легенда. Цялата област Каринтия е известна с красивите си планини и езера и Клагенфурт е разположен именно край езеро – Вьортерското (Wörthersee). Затова и градският стадион се нарича Wörthersee Stadion.

Реклама

Клагенфурт е претендент за провеждане на Зимните олимпийски игри през 2006 г. Не успява да спечели тази чест, но пък ще е сред градовете-домакини на Евро 2008.

Стадионът
Wörthersee Stadion
е построен още през 1960 г.,но е подновен, и то само за 20 месеца специално за Европейското по футбол през 2008 г. Сега Wörthersee Stadion има капацитет 32 000 зрители, който обаче ще бъде намален след първенството до 12 500. Стадионът е дом на съвсем наскоро създадения (през 2007 г.) футболен клуб Austria Kärnten.

СтадионътНепосредствено преди мачовете от евротурнира тревата на терена е сложена наново, за да се осигури възможно най-добрата за игра повърхност. До първия мач на 8 юни корените на новозасадената трева трябва да са хванали и теренът да е идеален за игра.

Wörthersee Stadion е различен от всички останали стадиони на Евро 2008 по архитектурата си. Идеята на архитектите е била да построят стадион, който идеално да се съчетае с пейзажа наоколо – прекрасното езеро и алпийските планински склонове. Целта е постигната – драматичните форми на съоръжението вече са станали любими на местните жители.

На Wörthersee Stadion ще се играят три мача от група В на Евро 2008: Германия – Полша, Хърватия – Германия и Полша – Хърватия.

{gallery}skuka/interesting/stadium3/stadium{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here