Стадионите на Евро 2008 – „St. Jakob-Park”

0
330


От 7 до 29 юни 2008 г.
осем стадиона в Австрия и Швейцария ще станат свидетели на битката за големия трофей. Вярно, ние няма да участваме, но това не пречи за двадесетина дни да се потопим в света на футбола и да се опитаме да подобрим личните си рекорди по изпити бири на мач.

Реклама

Австрия

Началото е в 18 ч. местно време на 7 юни в Базел, Швейцария, на стадион „St. Jakob-Park”. Първите противници са Чехия и домакините от Швейцария.

„St. Jakob-Park”, най-големият стадион в Швейцария, е на футболен клуб „Базел”. Местните хора наричат стадиона галено „Йогели”. Специално за европейското първенство капацитетът на съоръжението е увеличен от 39000 на 42500 места. На този стадион ще се играят шест мача от първенството – три от груповата фаза, два четвъртфинала и един полуфинал.

ЛогоСтадионът е построен през 1998 г. Срещу скромната сума от 220 милиона швейцарски франка, колкото е струвало съоръжението, освен футбол там можеш да намериш и 32 магазина на 3 различни етажа, както и два ресторанта. Очевидно архитектите са решили, че трябва да намерят занимание и за нежните половинки, докато мъжете им гледат мач, затова са добавили толкова много магазини.

От УЕФА са оценили усилията и са дали четири звездички на стадиона – това е максимумът, който могат да дадат от организацията за стадион с тези размери.

Печална слава

От май 2006 г. датира печалната слава на „St. Jakob-Park”. Тогава се случва едно събитие, което за много хора е „позорът на Базел”.

На 13 май 2006 г. е играе големият финал на швейцарското първенство…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here