Най-известните снимки в историята

0
687

Лента
Една снимка може да каже повече от няколко учебника по история. Някои от авторите на тези снимки много добре съзнават, че снимат исторически момент. Други просто са успели да уловят обекта си по такъв начин, че снимките им сами по себе си са се превърнали в символи.

Реклама

1. Че Гевара: Guerrillero Heroico

На 4 март 1960 г. товарният кораб La Coubre, доставящ военни муниции, избухва в пристанището на Хавана. Причините така и не става ясни, макар че режимът на Кастро обвинява ЦРУ. На следващия ден се състои церемония в памет на жертвите.

На събитието присъства и фотографът на вестник „Revolución” Алберто Корда. Докато Фидел Кастро използва случая, за да изнесе една от безкрайните си речи против империализма, Ернесто Че Гевара се появява близо до трибуната. Поглежда към събралите се хора за миг и се скрива.

Този миг обаче е достатъчен за Корда, за да направи една снимка на Че, която ще стане толкова известна, колкото и човекът на нея. Тя ще се копира, ще се направи червено-черна, ще се слага на тениски, значки и всякакви други предмети, ще се превърне едновременно в символ и в част от консуматорската култура. Снимката е наречена Guerrillero Heroico.

Че Гевара

За Корда остава моралното удовлетворение да е автор на една от най-популярните снимки в света. Той не получава никакви хонорари, не му плащат за никакви авторски права при използването на снимката му. Единственият случай, когато той си търси правата по съдебен ред, е когато Smirnoff използват снимката в своя реклама. Корда казва, че е против този тип употреба на образа на Че, и успява да постигне извънсъдебно споразумение, от което получава $50 000. Той дарява парите на здравната система на Куба, казвайки, че това би направил и Че.

2. Човекът на Луната…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here