След среща с акула

0
318

Да оцелееш след нападение от акула и да можеш да разкажеш историята – това се казва късмет. Това се е случило с тези трима души, които буквално са се оказали между зъбите на акула и са оцелели след близката среща с хищника.

Реклама

Акула

През януари 2007 г. 41-годишният Ерик Нерус събира миди със сина си и още няколко гмуркачи близо до Ийдън, рибарско градче на около 400 километра южно от Сидни, Австралия. Изведнъж, на около 7-8 метра под водата, се появява акула, най-вероятно голяма бяла. Дълга е около 3 метра.

Един от гмуркачите, Денис Лубикис, ще разкаже по-късно за ужасяващата гледка, на която е станал свидетел – акулата нападнала Ерик Нерус, сграбчвайки го за главата. Самият Ерик си спомня как наполовина е в устата на акулата.

Започва отчаяна борба. Ерик се пресяга към очите на акулата и бърка в тях с пръсти. В отговор акулата отваря устата си и Ерик се опитва да се измъкне. Но акулата продължава да се опитва да го захапе, като успява да счупи очилата му, които падат в отворената й уста.

За щастие Ерик все още не е изпуснал секача, с който отделя мидите и морските охлюви от скалите. Той успява да го забие в окото на акулата и така се измъква от челюстите й.

Ерик смята, че е прекарал около две минути в устата на акулата, преди да успее да изплува на повърхността в облак от собствената си кръв. Акулата продължава да обикаля наоколо, но синът на Ерик му помага да се качи в лодката.

Според Ерик това, което го е спасило от зъбите на акулата, е била обшитата му с олово жилетка, която той носел, за да се задържа под водата.

Най-вероятно акулата е взела Ерик за тюлен.

Край водите на Калифорния и на Флорида…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here