Една съдебна сага на 32 години: Роман Полански

0
118

Роман ПоланскиАрестуването – септември 2009 г.

Реклама

Режисьорът отива в Цюрих на кино фестивал, когато е арестуван от швейцарските власти по молба на САЩ. Властите в Лос Анджелис по-късно признават, че са подготвяли арестуването от момента, в който са разбрали, че Полански ще ходи в Цюрих, за да му бъде връчена награда за цялостно творчество.

Полански и преди е посещавал Швейцария и като цяло е пътувал из континентална Европа, но тези пътувания не са били толкова широко известни. За отиването му в Цюрих обаче се знае отдавна и това дава на американските власти време да се координират с швейцарските. Полански е задържан още на летището в Цюрих.

Мнението на Холивуд

Арестът на Полански за пореден път разбуни и раздели общественото мнение, включително и в Холивуд. Тъй като след арестуването на Полански има реална възможност той да бъде екстрадиран в САЩ, където да прекара две години в затвор, въпросът накара света на киното, както и известни интелектуалци, да заяви позиция.

Имена като Уди Алън, Мартин Скорсезе, Дайвид Линч, Педро Алмодовар, Пенелопе Крус, Моника Белучи, Салман Рушди, Милан Кундера са сред онези, които поискаха освобождаването на Полански. 138 известни личности подписаха петиция за освобождаването на режисьора от швейцарските власти.

Актрисата Кирсти Али е на противоположното мнение. „За протокола – изнасилването си е изнасилване. Аз съм една холивудска звезда, която нито прославя, нито защитава Роман Полански. Неговото изкуство не е извършило изнасилване.” – това пише Али в Туитър.

Актьорът Пол Питърсън, познат от сериала „General Hospital“, който е актьор от дете, отдавна е защитник на младите изпълнители. Той заяви учудването си от това колко много колеги на Полански заемат неговата страна. Според него това показва колко далеч е Холивуд от останалата част на Америка.

Изкуството и животът

Както всяка история, така и тази на Полански има повече от една страна, макар и често да е трудно тези страни да се отделят една от друга.

Роман Полански е и жертва на Холокоста, и жертва на едно брутално престъпление – жена му, актрисата Шарън Тейт, е убита с особена жестокост през 1969 г., бременна с първото им дете. Тогава тя е на 26 години. Според някои именно след тази лична трагедия е започнал интересът на Полански към все по-млади и по-млади момичета.

Осем години по-късно самият Полански се признава за виновен за това, че е извършил престъпление спрямо 13-годишната Саманта.

Отделно от тези обстоятелства от личния му живот е приносът му към киноизкуството.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here