Една съдебна сага на 32 години: Роман Полански

0
119

Саманта

Реклама

Саманта Гаймър

Колкото и да е странно, години след случая Саманта ще признае, че е почувствала облекчение, когато Полански е избягал от САЩ. Преди една година тя разказа, че дори и нощта на престъплението бледнее по ужас пред последвалата една година от живота й. Когато режисьорът напуснал страната, поне репортерите спрели да й звънят.

Още по-потресаващо обаче е признанието на Саманта от 1997 г. пред списание „Пийпъл”: „Той [Полански] ми стори нещо наистина отвратително, но медиите бяха тези, които съсипаха живота ми.” И досега тя казва, че предпочита да не вижда и чува разкази за случилото се, защото това разстройва и нея, и съпруга й, и трите й деца, и майка й. На много места Саманта казва, че иска просто да продължи напред и че не изпитва нищо към Полански – нито омраза, нито съчувствие. Преди време дори казва, че му прощава, а през януари 2009 г. иска отпадане на обвиненията срещу него.

Когато през септември 2009 г. медиите отново чукат на вратата й след като Полански е заловен, Саманта не отваря и не коментира.

Междувременно тя води гражданско дело срещу Полански за нанесени щети. През 1993 г. й присъждат обезщетение от $500 000. Не се знае каква част от него е платена в действителност, но се предполага, че при всички случаи не е изплатена цялата сума. Известно е само, че адвокатите на Саманта са се опитвали да наложат запор върху хонорари и други плащания, дължими на Полански от Гилдията на актьорите, филмови студиа и т.н.

Полански в Европа, със заповед за арестуване в САЩ

31 години Роман Полански живее и твори в Европа, основно във Франция. Прави по-малко филми и живее усамотен, но иначе нормален живот, въпреки че е беглец от американското правосъдие. Филмите му през тези години включват Frantic (1988) с Харисън Форд, Bitter Moon (1992) с Хю Грант и The Ninth Gate (1999) с Джони Деп.

Вниманието се насочва към режисьора през 2003 г., когато той получава Златна палма и Оскар за най-добър режисьор за „Пианистът”. Филмът разказва за Холокоста и е силно повлиян от личните преживявания на Полански по време на войната.

Когато е номиниран за Оскар, Саманта Гаймър пише в Los Angeles Times, че не смята, че трябва да се забрани на Полански да получи наградата.

Въпреки че не му позволяват например да отиде в Кан да си вземе Златната палма за „Пианистът”, Полански като цяло води живот на свободен човек, въпреки обвиненията срещу него. Френското гражданство на режисьора го спасява от екстрадиране и той избягва да посещава държави, които има вероятност да го екстрадират, каквато е например Великобритания. Но обвиненията срещу него – и шестте – са все още в сила.

Арестуването – септември 2009 г….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here