Една съдебна сага на 32 години: Роман Полански

0
119

Роман Полански

Реклама

Историята

Роман Полански изгражда характерен кино стил, който го прави известен. Автобиографичните елементи във филмите му, както и умението му да създава особена, често плашеща атмосфера – всичко това е в основата на нарастващата му слава.

През 1977 г. обаче се случва нещо, след което името на Полански никога няма да бъде приемано еднозначно. От този момент нататък творецът Полански ще е неразделен от друг Полански – онзи, който кани 13-годишно момиче на снимки за мъжко списание.

Всичко започва през март 1977 г. в дома на Джак Никълсън в Холивуд Хилс. Роман Полански кани Саманта Гаймър, тогава начинаещ модел едва на 13 години, на фотосесия в къщата. Режисьорът познавал майката на момичето, на която казал, че иска да снима дъщеря й за френско мъжко списание.

По-късно Саманта ще разкаже, че Полански я напил с шампанско и й давал метакалон (лекарство с успокоително и сънотворно действие, използвано и като наркотик). След това я снимал гола във ваната въпреки нейното желание да си ходи вкъщи. След което правил секс с нея, а тя не можела да се противи много, защото била уплашена.

Шест обвинения са повдигнати срещу Роман Полански. За да отпаднат останалите, той се съгласява да се признае за виновен по едно – секс с малолетна. По законите на Калифорния това се равнява на изнасилване. В замяна на признанието си режисьорът очаква по-мека присъда.

И Джак Никълсън, и приятелката му Анджелика Хюстън свидетелстват срещу Полански. Режисьорът се опитва да изгради защитата си на твърдения, че сексът е бил със съгласието на Саманта и че тя не е била девствена.

Преди да се стигне до съдебно решение обаче Полански научава, че съдията може и да не се съгласи да даде очакваната мека присъда в замяна на самопризнанията. Има реалната възможност присъдата да е 50 години затвор.

Годината вече е 1978. Без да дочака делото, пуснат под гаранция, Роман Полански избягва от САЩ.

Години по-късно той ще разкаже в интервю за Даян Сойър (горе – кадър от интервюто), че едва след време е осъзнал, че е извършил нещо нередно.

Саманта…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here