Ролс-Ройс и Духът на екстаза

0
834

Ролс-Ройс
Тази фигурка е най-известният символ на кола в света. От почти 100 години с нея се свързва една от най-луксозните коли в света, Ролс-Ройсът.

Реклама

ПарадътМалката женска фигурка се родила почти с раждането на автомобилната индустрия. През 1900 г. се провела така наречената демонстрация на 1000 мили – автомобилен парад във Великобритания, в който различни коли пътували от град на град, за да покажат на хората предимствата на този нов вид транспорт – автомобила. В тази демонстрация участва и английският аристократ Джон Уолтър Едуард Дъглас-Скот Монтагю, когото за по-кратко ще наричаме само Джон. Той бил един от първите хора в Англия, които се запалили по автомобилите.

Парадът привлякъл и един от бъдещите първи директори на „Ролс-Ройс” – марка, която щяла да се роди съвсем скоро. Този господин се казвал Клод Джонсън. Освен че бил на парада, той довел със себе си и прекрасната си секретарка Елинор Торнтън. Така тя се срещнала с Джон и станала негова секретарка.

Сребърният духТой бил по-богат от нея, от благороден произход и женен, но това не попречило на двамата да се влюбят и от тази тайна връзка се родил един от най-известните символи на автомобил в света.

Когато през 1906 г. се появява „Сребърният дух”, първият луксозен Ролс-Ройс, Джон си го купува. Скоро решава, че колата му трябва да има нещо отличително, знак, достоен за нея. Обръща се към приятеля си Чарлс Сайкс, един от малкото, които знаят за връзката му с Елинор. Сайкс е скулптор и се заема със задачата, откривайки в Елинор модела, който му трябва.

Така се ражда първата емблема на прочутите автомобили…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here