Трудният път към домакинството на Евро 2012

0
1035

Славек и Славко
Славек и Славко, талисманите на Евро 2012

Реклама

Историята на европейските футболни първенства започва през 1960 г. и оттогава те са се провеждали почти изцяло в Западна Европа. Единственото изключение е турнирът през 1976 г., който се провежда в Югославия.

Затова беше голяма новина, когато на 18 април 2007 г. УЕФА обяви, че домакини на Евро 2012 ще са Полша и Украйна. До този момент европейското футболно първенство не беше стигало толкова на изток. Италия беше доста сериозен фаворит за домакинството на Евро 2012, но няколко скандала, свързани с корумпирани футболни съдии и футболно хулиганство, попречиха на успешната й кандидатура.

Проблемите

Домакинството на Полша и Украйна не е напълно безпроблемно. От самото начало има съмнения дали двете страни ще успеят да се подготвят за такова голямо събитие.

През 2008 г. се оказа, че бъдещите домакини изостават в подготовката си и от УЕФА им казаха да побързат. Работата по стадионите и инфраструктурата, свързана с транспорта, летищата, хотелите и т.н., трябва да се ускори, включително с помощта на двете правителства.

Въпреки че УЕФА не стига до заплахи, че Полша и Украйна могат да загубят домакинството си (поне по онова време), през същата 2008 г. има слухове, че това може да се случи. Както и че Шотландия се готви да спаси турнира, като се предложи за домакин на мястото на изоставащите с подготовката Полша и Украйна.

Притесненията обаче не са само от страна на УЕФА. През лятото на 2008 г. Игор Мирошниченко от украинската футболна федерация казва пред BBC, че проблеми действително има: „В момента ситуацията тук не е добра. Нямаме основен стадион и имаме проблеми с пътищата. Политически ситуацията също не е добра. Хората тук усещат, че има твърде много проблеми с домакинството на този турнир. Можем ли наистина да бъдем домакини? Наистина не знам.”

Политиката и икономиката…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here