Пътят към първото световно

0
2132

Конте Верде

Реклама

На 22 юни 1930 г. корабът „Конте Верде” влиза в пристанището на Барселона, за да вземе белгийския футболен отбор. Преди това корабът е натоварил румънския отбор в Генуа и френския – във Вилфранш-сюр-Мер.

За около две седмици корабът ще прекоси Атлантика, ще мине през Рио де Жанейро, ще вземе и бразилския футболен отбор, ще спре за малко в Сантос, където футболистите ще си купят банани, портокали и ананаси, и ще влезе в пристанището на уругвайската столица Монтевидео, където ще го посрещнат 10 000 уруси.

Четирите отбора пристигат заедно за първото световно първенство по футбол. С тях, на същия кораб, пътуват президентът на ФИФА Жул Риме, трима съдии и световната купа, която пристига, за да бъде връчена за първи път.

Макар и да се случва през 1930 г., първото световно по футбол е замислено четвърт век по-рано, със създаването на ФИФА.

Статутът на ФИФАВъпреки очевидната нужда от организация, която да управлява все по-популярния спорт, англичаните и шотландците, които изиграват първия международен мач, не смятат да се присъединят към такъв проект. Затова той се осъществява без тях – през 1904 г. Франция, Белгия, Дания, Холандия, Испания, Швеция и Швейцария създават ФИФА.

Това е годината на третите съвременни олимпийски игри, които са най-голямото международно спортно събитие по онова време. Затова ФИФА естествено започва да се занимава с организирането на футболните турнири в рамките на олимпийските игри.

Но още от самото си основаване организацията мисли са свое собствено световно първенство, което да е за професионални футболисти, а не за аматьори, както са олимпийските турнири. Начинанието е уникално и огромно по своя замисъл, но едно събитие дава увереност на ФИФА и на нейния президент Жул Риме, че организацията може да се справи. На финала на игрите от 1924 г. между Уругвай и Швейцария се събират над 40 000 души публика. Това може да означава само едно – че футболът вече е достатъчно популярен, за да има свое собствено световно първенство. През 1928 г. на конгрес на ФИФА е взето и официалното решение: първото световно ще се състои през 1930 г.

Не че това е най-подходящото време за световно по футбол, даже напротив. Икономическите условия в Европа са неблагоприятни и има голяма вероятност много клубове да не искат да се лишат от играчите си за няколко месеца. Но тези пречки не спират ентусиазма и вече се говори за това коя ще е страната-домакин.

Домакините…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here