Шпионин на име Phantom Ray

0
328

Phantom Ray

Реклама

Той прилича на космически кораб от бъдещето, но всъщност Phantom Ray е най-новият разузнавателен самолет на „Боинг” (Boeing), който няма нужда от пилот.

Phantom Ray има размах на крилата 15 метра, дълъг е 11 метра и тежи 16 тона и половина. Лети на височина 12 200 метра, което е с около 3000 метра над средната височина на полетите на пътническите самолети. Скоростта му е 982 км/ч. За сравнение – скоростта на звука при температура на въздуха 20 градуса по Целзий е 1236 км/ч.

Самолетът (или „непилотираната въздухоплавателна система“) е само за демонстрации и идеята му е да бъде тестови при развитието на нови летателни технологии, включително свързани с военно разузнаване, наблюдение и отслабване на противовъздушната отбрана на врага. Phantom Ray е базиран на прототип, който Boeing първоначално са създали за американските военни.

Phantom Ray би останал незабелязан над вражеска територия, защото създава много малко радарно напречно сечение. Двигателят е поставен навътре в машината, за да се намали инфрачервеният сигнал и така самолетът да не може да бъде улучен от ракетни снаряди.

Phantom Ray

 снимки: Boeing

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here