Голове фантоми

0
377

Футболен терен
снимка: sxc.hu

Реклама

„Гол, който дойде от Луната” – така през 2005 г. треньорът на „Челси” Жозе Моуриньо описа попадението на „Ливърпул” срещу неговия отбор. С „лунния” гол на Луис Гарсия „Ливърпул” победиха „Челси” на полуфинала на Шампионската лига, отидоха на финал и станаха шампиони.

Имаше ли гол или нямаше?

Това беше големият въпрос след онзи мач през 2005 г. След него се появиха термините „призрачен гол” и „фантомен гол” , вдъхновени от думите на Моуриньо.

Голът на Гарсия срещу „Челси”:

Дефиницията на „гол” според правилата на футбола е „когато топката с целия си обем премине гол линията”. Не винаги обаче може с точност да се каже дали това се е случило. Дори и телевизионните повторения и стоп кадрите не винаги дават категоричен отговор.

Така беше и в случая с гола на Гарсия. Той така или иначе беше признат, макар че след мача имаше много съмнения. Видео повторенията не можеха да покажат точно дали топката е преминала гол линията или не.

След мача словашкият рефер Любош Микел каза, че е разчитал изцяло на решението на страничния съдия, който „в дадения момент беше единственият, който можеше да каже дали топката беше влязла или не.” Микел смята, че е взел правилното решение и че ако не беше признал гола, за „Челси” щеше да е по-зле: „Смятам, че „Челси” биха предпочели голът да бъде зачетен вместо да отсъдя дузпа и да останат с 10 души до края на мача. Ако страничният съдия не беше сигнализирал за гол, щях да дам дузпа и да изгоня вратаря Петър Чех.”

В спора се включва и д-р Майк Спан, експерт по анализ на движението и 3D моделиране. След като изучава серия от стоп кадри на ситуацията, заснети от различните камери, той казва, че според него голът е бил редовен.

Световно 2010: призрачният гол на Франк Лампард…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here