Оригиналът: дузпата на Паненка

0
442

Оригиналът: дузпата на Паненка
Победната дузпа на Паненка на евопейското през 1976

Реклама

Резултатът на дузпите е 4:3. Неговият отбор води след пропуск на противника. Той трябва да изпълни последната дузпа за своя отбор. Залогът е европейската купа. Ако отбележи, неговият отбор става шампион на Европа.

Публиката е притихнала. Отборите също. Вратарят очаква удара. 28-годишният Антонин Паненка застава зад топката и очаква съдийския сигнал.

Датата е 20 юни 1976 г., а мястото – Белград. На стадион „Цървена звезда” се играе финалът на петото европейско първенство по футбол. Финалистите са Чехословакия и Западна Германия. След края на редовното време и на продълженията двата отбора завършват с резултат 2:2 и се стига до изпълнение на дузпи. За първи път европейският шампион по футбол ще бъде определен след дузпи.

Прозвучава съдийският сигнал. Паненка се засилва, рита топката леко нагоре и право в средата на мрежата.

Немският вратар Сеп Майер едва ли разбира какво точно е станало. Още докато плонжира наляво, той вижда как топката влиза право в средата на вратата му.

Чехословакия е европейски шампион. Чешкият отбор ликува, феновете по трибуните също, а коментаторите не могат да намерят думи, за да опишат победната дузпа.

Никой дотогава не е виждал подобно изпълнение на наказателен удар. Самата идея на стрелба в средата на вратата е толкова дръзка, а рискът – толкова голям, че едва ли на някого му е хрумвало да направи подобно нещо, особено на финал на европейско първенство. Един френски журналист, търсейки думи, с които да опише видяното, просто нарича Паненка „поет”.

Как изобщо е хрумнало на Паненка да изпълни решаващата дузпа по този начин?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here