Най-известните сциентолози

0
726

Най-известните сциентолози

Реклама

От самото си създаване сциентологията се стреми да привлича известни и богати личности и това е напълно логично – всички сциентоложки курсове се заплащат, и то доста солено.

Въпреки че е призната за религия в САЩ, в Европа сциентологията се счита или за култ, или за стопанско предприятие. В България й е отказано признаване като вероизповедание.

Том Круз

Активността му в рекламата на сциентологията не може да се сравни с ничия друга. Има дори слухове, че той е втория човек в организацията. Освен да проповядва където свари, Круз се беше пробвал и да изкопчи признаване на сциентологията като религия във Франция и Германия, като с това дотолкова подразни парижките власти, че те се отказаха да го направят почетен гражданин на френската столица. И отказват всякакви контакти с него.

Кейти Холмс

Може би увлечението по култове се предава по полов път. Том Круз се запалва по сциентологията през 1990 г. покрай жена си Мими Роджърс. През 2005 г. той тръгва с Кейти Холмс и скоро и нейните пари потичат към касите на сциентоложката организация.

Джон Траволта

Той също привлича към култа жена си Кели Престън. Траволта е член на култа от края на 80-те години и вярва, че кариерата му е успешна благодарение на сциентологията.

Присила Пресли и Лиса Мари Пресли

Присила е лице на сциентологията от години и затова не е чудно, че едно от училищата, в които е ходила дъщеря й, е обвързано с култа. През 80-те Лиса Мари преминава „пречистващ курс“ на организацията и твърди, че оттогава не употребява наркотици.

Лицата и парите на знаменитостите

Лафайет Роналд Хъбърд създава учението и организацията на сциентологията през 1952 г. Само три години по-късно той прави „Проект знаменитости“ – програма за набиране на членове сред известните личности с цел промотиране на организацията. В проекта има конкретни имена на знаменитости и онези членове на организацията, които привлекат тези имена, получават щедри награди. Практиката да се ловят известни личности продължава и до днес.

Някои от вярванията на сциентолозите са че хората са духове, които преди да дойдат на Земята са живели на други планети, че психиатрията е измама и че курсовете на организацията помагат много повече на хората, стига те да си платят подобаващо за тях.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here