Загадъчният кораб „Петък“

0
271

Загадъчният кораб

Реклама

През 19 век в Англия суеверието, че не трябва да се тръгва на път в петък, взело твърде големи размери, особено сред моряците. Вярвали, че само лош късмет чака всеки, който се осмели да отплава в петък. Затова британският Кралски флот решил да се изправи срещу поверията и да ги предизвика по всички възможни начини.

Решили да построят кораб, наречен HMS Friday (Her Majesty’s Ship Friday) или „Петък”. Сложили кила му в петък. Пуснали го на вода в петък. Избрали за капитан на кораба капитан Джеймс Фрайди (James Friday).

За да бъде суеверието напълно разбито, корабът, естествено, трябвало да тръгне на първото си плаване в петък (според някои източници, петък 13-и). Едва ли моряците и капитанът са били особено щастливи от задачата, която са им поставили, като се има предвид суеверието, но все пак корабът отплавал.

Минали няколко дни. После още няколко. После години. Повече никой не видял кораба „Петък”. И никой не чул нищо за него.

Тази легенда е доста популярна и се разпространява особено добре на петък 13-и. Все пак според британския Музей на кралската флота в историята няма нищо вярно. Никога не е имало кораб на име „Петък”, „Събота” или друг ден от седмицата. Това е просто градска легенда, станала популярна през 70-те заради едно шоу на BBC, в което са я разказали. И въпреки това историята се разпространява, понякога като чиста истина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here