Мъжете са по-умни от жените

0
451

Полове

Реклама

Професор Ричард ЛинТова твърди Ричард Лин, професор Емеритус на университета в Ълстър, Великобритания, цитиран от вестник „Дейли Мейл”.

Неговото мнение звучи много крайно за днешния свят на женска еманципация и политическа коректност, но пък професор Лин говори от името на дълъг академичен опит – голяма част от кариерата му е посветена на интелекта и на влиянието на пола върху него.

Професорът казва: „Средностатистическият мъж е по-умен от средностатистическата жена”. И продължава: „Има ясна и поразителна непропорционалност между двата пола на високите нива на интелект, които изискват най-сериозните професии”.

Тези разлики между мъжете и жените според професора обясняват по-малкия брой жени в науката, политиката, бизнеса.

Професор Лин казва, че сред хората с IQ 145, което е близо до гениалност, мъжете са 8 пъти повече от жените. Това е статистика, не сексизъм, казва Лин.

Професор Лин обяснява и какво точно се има предвид под интелект в психологията. Това са серия когнитивни способности – за разсъждения, решаване на проблеми и други, както и пространствена интелигентност, общи познания и памет. Във всички тези неща мъжете се представят по-добре от жените, въпреки че жените имат предимства в други дейности – словесно аргументиране, учене на чужди езици и правопис.

Интересно е обаче и друго – мъжете с много висок коефициент на интелигентност може и да са повече от жените, но и мъжете с много нисък също са повече. При мъжете границите на интелигентността са по-широки и присъствието им е по-осезаемо както на най-високите, така и на най-ниските нива на скалата на интелигентността.

Според професора обяснение за по-високата средна интелигентност на мъжете може да се намери в еволюционната психология.

Исторически мъжете са били поставяни пред по-сложни и застрашаващи живота проблеми, които са изисквали ежедневни решения. Например: как да убия елена, да го нарамя и да го занеса на жената да го сготви? Според професор Лин онези мъже, които са се справяли най-добре с тези задачи, са били и по-желани партньори за жените и така са успели да предадат гените си на поколенията. Това обяснява днешната по-висока интелигентност на мъжете. За разлика от тях, жените в исторически план са се занимавали с доста по-прости дейности като събиране на плодове и отглеждане на деца.

Затова типът на интелекта на мъжете и жените се различава, твърди Лин. Докато ловували и носели храна, мъжете развили умения за тактическо и стратегическо мислене, за обмисляне на всички възможни резултати от едно действие. Междувременно на жените им се налагало да обучават и социализират децата си, както и да установяват определени отношения и с мъжете, и с жените. Затова те развили по-висока вербална интелигентност. Друга разлика е тестостеронът – заради него мъжете са станали по-състезателни и по-мотивирани да успяват от жените.

Разбира се, идеи като тези на професор Лин срещат и много критики, включително и в научните среди.

Снимка: sxc.hu. Снимка на професор Лин: Gothick, Wikimedia Commons

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here