Да се позабавляваш като за последно

0
87

Надуваем замъкПонеделник, 11 март 2001 г. Осем годишно момиченце се забавлява с още 11 дечица на надуваема атракция, която бива понесена от вятъра. Поддържащите кабели не издържат и конструкцията хвръква във въздуха, издигайки се на 10 фута над земята. Момиченцето пада и загива в следствие на масивна травма на главата. Останалите 11 деца са ранени, пет от които с тежки травми. По-късно се оказва, че това не е единствения такъв инцидент и именно надуваемите атракции са сред най-опасните. В подобни инциденти са отчетени поне още 4 смъртни случая.

Реклама

Ню Джърси, САЩ. 26 годишен доброволец почиства в лунапарк след скорошен карнавал, когато решава да се спусне по триетажната пързалка. Заради навалелия дъжд пързалката била толкова хлъзгава, че мъжът изхвърчал във въздуха и се приземил на главата си. Загинал е на място.

КатапултЧерният списък на фаталните инциденти, свързани с увеселителни паркове, включва и българско участие.

В един топъл ноемврийски ден през 2002 г., К. Янков, 19-годишен студент от Оксфорд, отива заедно с група ентусиасти в Middlemoor Water Park за да се позабавляват. Момчетата членуват в Oxford Stunt Factory – екстремен спортен клуб.

Този ден основната атракция е изхвърляне от катапулт – срещу 20 паунда получаваш правото да бъдеш изхвърлен от катапулта на разстояние 100 фута. Приземяването става върху предпазна мрежа. На събитието са се събрали около трийсетина човека, повечето от които зяпачи.

Групата на Янков обаче е там, за да се пробва. Всичко се записва на камера от организатора на клуба Дейвид Бостън.

Напрежението е голямо, когато във въздуха полита първият ентусиаст. Той описва идеална парабола и се приземява върху предпазната мрежа безпроблемно.  За останалите е въпрос на нервно изчакване, докато катапултът бъде презареден и подготвен за следващият „изстрел”. Общо четирима смелчаци биват изхвърлени успешно от катапулта, преди да дойде ред на Костадин Янков. Българският студент обаче няма да сподели късмета на останалите…

„Гледах през визьора на камерата,” казва Бостън, „и очаквах да видя същото, което бях видял на предните хвърляния. Само че в момента, в който очаквах да го видя, във визьора нямаше нищо. Секунди след това се чу далечно и силно тупване.” Тялото на Янков пада на сантиметри от предпазната мрежа. Янков е все още жив, издъхва едва часове по-късно в болницата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here