Как ще ловят хулиганите на следващото световно

0
278

Робокоп

Реклама

С очила в стил Робокоп. Бразилската полиция даже вече ги пробва, въпреки че до световното по футбол в Бразилия има повече от три години.

По време на световното през 2014 г. полицаите ще бъдат оборудвани с високотехнологични очила, с които ще могат да разпознават известните на полицията футболни хулигани. Това ще става чрез технология за лицево разпознаване, която ще сравнява онова, което полицаите виждат, с база данни от 13 милиона снимки на футболни хулигани.

Малка камера, монтирана на очилата, идентифицира 46 000 точки на човешкото лице. За една секунда тя разпознава 400 изображения на лица и веднага идентифицира съвпаденията със снимките на хулиганите. Подобна технология, макар и не толкова напреднала, вече се използва в някои дигитални камери на пазара.

С такива очила могат да се разпознават лица на разстояние до 19,2 километра, макар че най-добри резултати има при разстояние около 50 метра.

Плановете са тези очила да влязат в употреба на ключови места като летища и гари. Там полицаите ще могат да сканират тълпите и по този начин ще се намали времето, което обикновено трябва на полицията, за да спре и идентифицира подозрителни лица.

Екипировката вече е демонстрирана на полицията в Рио де Жанейро и Сао Паоло и полицаите ще я пробват по време на футболни мачове в страната, за да свикнат с нея преди световното през 2014 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here