Как се става европейски шампион

0
287

Когато през 2004 г. Гърция стяга багажа си за Португалия, никой не смята, че отборът е тръгнал за европейската титла. Освен треньора на гърците Ото Рехагел.

Реклама

Голът на Каристеас
Победният гол на Каристеас на финала на Евро 2004

Покрай Евро 2004 гръцкият вестник „Та Неа” редовно публикува нещо като дневник на гръцкия защитник Траянос Делас. Преди турнира той пише доста предпазливо и внимателно за надеждите, които Ото Рехагел възлага на отбора: „Рехагел постоянно ни говори, опитвайки се да ни обясни, че не отиваме в Португалия като туристи, че това е нашият шанс.” Треньорът е убеден, че гръцкият отбор е на път да направи нещо голямо, но самият отбор сякаш не го вярва.

Това обаче е на път да се промени. Малко по малко треньорът успява да подготви отбора за победи не само физически, но и психически. Рехагел използва всички средства: ласкателство (нарича Делас „Родоския колос”), вдъхновяващи истории („Рехагел започна да разказва: „Имало едно време един велик шампион по бокс, който се изправил срещу скромен съперник….””, разказва в дневника си Делас), докато в един момент самият Делас признава, че треньорът от „той” се превръща в „ние”.

Преди финала срещу домакина Португалия Гърция гледа съвсем по друг начин на нещата. Думите на Делас вече звучат доста по-уверено и решително: „Този отбор е като кобра – удря веднъж и това е.”

Точно това се случва – Каристеас отбелязва гол във вратата на Португалия и това е. Делас разказва след мача: „Когато Ангелос Каристеас отбеляза, си мислех само едно: „Купата сега е наша.””

Голът на Каристеас в 57-ата минута е единствен в мача и носи първа европейска титла за гръцкия отбор.

Въпреки че отборите и първенствата са различни, силната фигура на треньора е нещо, което сякаш е общо за всички шампиони на Европа. Всички шампиони са имали свои проблеми и свои собствени начини да се справят с тях, но по пътя към трофея са разчитали до голяма степен на своите треньори.

Днес Икер Касияс си спомня пътя на Испания към титлата на Евро 2008 под ръководството на Луис Арагонес: „Един месец преди финалите треньорът беше обмислил всичко – как да ръководи отбора и какво точно иска от този турнир. Това беше ключово.”

Самите треньори обаче също имат своите съмнения, въпреки които трябва да вземат тежки решения.

Едно от най-важните си решения като треньор на Германия Берти Фогтс взима благодарение на жена си…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here