Една юлска сутрин: July Morning на Uriah Heep

0
3404

Една юлска сутрин: July Morning на Uriah Heep
През 1971 г., две години след формирането на британската група Uriah Heep, излиза техният трети албум – Look at Yourself.

Реклама

По думите на мениджъра на групата Джери Брон този албум отбелязва момента, в който групата намира своята посока и стил в музиката. За разлика от предишния им албум – Salisbury, – в Look at Yourself звученето е единно, целенасочено и доста по-уверено.

Увереност, която може би най-добре си личи по включването на една 10-минутна песен – July Morning.

При излизането на Look at Yourself песента е просто онова 10-минутно парче. Съвсем скоро тя набира огромна популярност. А днес, след повече от 40 години, тя е класика.

Кен Хензли – китарист и органист на групата – казва за парчето: „Мисля, че July Morning е един от най-добрите примери за начина, по който групата се развиваше по онова време. Тя въведе много динамика, много светлини и сенки в нашето звучене.”

Look at Yourself става първият албум на Uriah Heep, който влиза в британските класации.

July Morning всъщност е три песни, съчетани в една.

Докато работят по Look at Yourself, Uriah Heep забелязват, че имат три отделни композиции, всички в до минор. Те са различни и са идеи на Кен Хензли, който е основният автор на песните на групата, и Дейвид Байрон – вокалистът им по онова време.

Групата решава да пробва какво ще стане, ако тези три различни композиции в една и съща гама се съберат в едно.

Така се получава July Morning – трите композиции се превръщат в интрото, мелодията на куплетите и мелодията на припева. Инструменталните части на песента и особено онези, изпълнени на орган, стават известни сами по себе си.

July Morning е песента, която най-много се свързва с Uriah Heep, както и песента, която е дала начало на българската традиция July Morning (Джулай Морнинг).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here