Джим Корбет и тигрите убийци

0
1174

Джим Корбет

Реклама

По принцип тигрите не ловуват хора. По принцип.

Това не им пречи да са взели най-много човешки жертви сред всички членове на семейство Котки.

Тигърът е един от най-големите хищници на планетата. При това „големи” е съвсем буквално – дължината на тигрите достига 3,3 метра, теглото – 300 килограма, а кучешките им зъби могат да са дълги до 10 сантиметра.

Като цяло човешкото месо не е привлекателно за тигрите, но въпреки това има случаи на хора, нападнати, убити и изядени от тигри.

Джим Корбет – ловецът на тигри

Тигрите могат да започнат да преследват хора по различни причини. Без значение каква е причината, превръщането на този огромен хищник в човекоядец, който понякога не се страхува да влиза в селата и градовете дори и посред бял ден, е нещо страшно.

А такива случки имало доста в Индия в началото на 20 век. И когато някой тигър или леопард започнел да тормози някое село, хората обикновено търсели един определен ловец – Джим Корбет. Той се заемал със задачата и тръгвал по следите на хищника-човекоядец.

Между 1907 и 1938 г. Корбет проследил и застрелял общо 19 тигъра и 14 леопарда. Всички те били известни с набезите си, при които убивали хора. Тези 19 тигъра и 14 леопарда били отговорни за смъртта на над 1200 души.

Защо обаче тигрите тръгват след хората?

Някои го правят, защото не могат да си доставят храна по друг начин – заболяване на зъбите, стара рана или нещо друго им пречат да ловуват животни, които са по-бързи и по-ловки от хората.

Такъв бил случаят с първия тигър, който Джим Корбет убива – Тигъра от Чампауат.

Първият тигър на Корбет

Този женски бенгалски тигър бил истинска напаст за Непал и Индия в продължение на години. Първо ловувал хора в Непал, след което непалската армия го изтласкала извън границите на страната, в Индия. Там, в областта Кумаон, тигрицата продължила да преследва и убива хора.

Убивала посред бял ден. Разхождала се по пътищата около селата и издавала рев, който карал косите на всеки, който го чуе, да настръхнат.

През 1907 г. тази тигрица станала първата жертва на Джим Корбет…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here